Esküvői szokások, babonák, wedding traditionsMind a mai napig, megmaradtak az esküvőkön, bizonyos szokások, hagyományok.Ha az esküvőről van szó, ugyan melyik menyasszony merné kockáztani a boldogságát azzal, hogy nem tartja be, az esküvői babonákat, szokásokat.

Az ESKÜVŐ  szó, a házasulandók egymásnak tett esküjét jelenti. Eskü,mellyel örök hűséget fogadnak egymásnak, eskü, melyben ígéretet tesznek, hogy jóban, rosszban, egészségben, betegségben kitartanak egymás mellett, amíg a halál el nem választ.
Számtalan hagyomány, szokás, babona kapcsolódik az esküvőhöz, melyekkel nem árt tisztában lenni, hát ha..
Esküvői szokások

   
Sok olyan esküvői szokás van, amit nem tudunk, hogy miért van, csak azért csináljuk mi is, mert így szokták.

Az esküvő napján a menyasszonynak az alábbi dolgokat viselnie kell: valami régi dolog, valami új dolog, valami kölcsönkapott dolog és valami kék.
Ez a szokás  az abszolút klasszikus Angliából származik, és azt jelenti, hogy a menyasszonynak, mind az esküvője, mind a házassága boldog lesz!
 
Ezek a dolgok bármik lehetnek, egy zsebkendőtől kezdve egy fülbevalóig vagy akár egy szerencsepénzig. Kék lehet a mostanában nagyon divat kék harisnyakötő, egy kis kék masni, vagy a virágcsokorban egy kék virág. Általában a kék harisnyakötőt választják a mai menyasszonyok, az esküvőjükön.
Felhívnám a babonás menyasszonyok figyelmét, hogy a gyöngysor nem szerencsés, mert a könnycseppet jelképezi, de a másik változata a gyöngysornak a babona szerint, az, hogy a feleség egyetlen egy könnycseppet se ejtsen a házassága során.
A régi: a menyasszony eddigi hajadon életét szimbolizálja

Az új: az esküvő után induló életszakaszt, a feleség szerepet jelképezi.

A kölcsönkapott: a barátságot és a szerelmet jelképezi, hisz ezt a kettőt nem lehet papírral megváltani. Ugyanúgy vigyázni kell  ezekre az érzésekre, mint a kölcsönkapott dolgokra. Ápolni és törődni kell velük.

A kék: a hűséget jelképezi, hisz egy házasságban ez a legfőbb érdem.
 

Akadályok legyőzése
 

 Farönk az úton – az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomba vezető utat, amit az ifjú párnak kell eltávolítania (esetleg elfűrészelnie), jelezve, hogy nincs olyan akadály, ami útjukat állhatja, amit ketten ne tudnának legyőzni az esküvőjük után.( El sem tudom képzelni,- a gyönyörű menyasszonyi ruhába felöltözött menyasszonyt- hogy neki áll fűrészelni )

 

A menyasszonyi csokor a boldogságot szimbolizálja. Ugyanilyen vrágból készül a vőlegény kitűzője is.
Mindenki ismeri azt a szokást, amikor a násznép hajadon résztvevői felsorakoznak, hogy elkapják az ara csokrát, amint az a háta mögé dobja. Akinek sikerül elkapnia, annak a lánynak lesz a következő esküvője.
Ugyan ez történik a férfiaknál is. A vőlegény mögé felsorakoznak az egyedülálló férfiak és a vőlegény eldobja a menyasszony harisnyakötőjét. Aki elkapja, az lesz a következő vőlegény.

Ki viseli a nadrágot ?


Ezt a legkönnyebb megállapítani! Mindössze arra kell figyelni, hogy kinek a keze van felül az esküvői torta felvágásakor vagy a templomi esketéskor, és megtudjuk, hogy ki lesz az úr a háznál.

Koszorúslányok


Régebben a koszorúslányoknak az volt a feladatuk, hogy megvédjék a menyasszonyt. Mindannyian ugyanolyan ruhát viselnek, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket vagy a menyasszony elrablóit. Egy másik változat szerint a koszorúslányok a menyasszony falujából (városából) származó hajadonok voltak, akiknek az esküvőn nyílt lehetőségük a menyasszony mellett a figyelem középpontjába kerülni és így maguknak férjet találni. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindannyian egyenlő eséllyel indulhassanak.

Rizsszórás


Ez a szokás Ázsiából származik és az ifjú párra dobálják a rizst, amikor kijönnek a házasságkötő teremből, vagy a templomból, bár templomi helyszínen inkább rózsasziromszórás a jellemzőbb. A rizs a termékenységet, és a gazdagságot szimbolizálja.
 
 Rózsaszirom szórása


Talán a legszebb, legősibb szokás, hogy az oltárhoz vezető útra virágszirmokat szórnak. A bő gyermekáldáson kívül a rózsaszirmok segítenek elegyengetni a házasság oly sokszor megpróbáltatásokkal teli, göröngyös útját is.

A gyűrűk viselése eljegyzés és esküvő után


Egymás eljegyzésével, a két eljegyzési gyűrű használata, amit a házasságkötéskor is egymás ujjára húznak a felek, a kölcsönös hűség jeléül maradt fenn. Magyarországon (és más európai országban is, kivéve Franciaország) az eljegyzés időtartama alatt a bal, majd az esküvő után a jobb kéz gyűrűsujján viselik a jegygyűrűt. Bár mostanában Magyarországon is szokás az esküvőt követően, a bal kézen, gyűrűsujjon hordani a gyűrűt. A katolikus papok szerint ott a helye, a szív felőli oldalon.

 

 

A gyűrű szimbolikája

Két egyforma kör, a kör pedig egy soha véget nem érő jel. Ez a jel szimbolizálja, hogy a házasság örökké tart. Balszerencsét hoz, ha véletlenül otthon felejtik, vagy rosszabb esetben elhagyják a jegygyűrűket.

A fátyol

A hagyományok szerint a fátyol, a tisztaságot jelképezi. Régebben éjfélig nem szabad volt levenni. A babona szerint megvéd a rontástól és a szemmelveréstől.

Mennyasszonytánc


A menyasszonytánc az a fajta hagyomány, amely mind a mai napig szinte minden esküvőn, megtalálható. Az ifjú feleség a menyasszonytánc előtt öltözik át, a  ” menyecske ”  ruhájába.   Ezzel a tánccal biztosították, a fiatal pár jövőjének alapjait. Mindenki, aki felkéri a menyasszonyt táncolni, egy kalapba, vagy kosárba, pénzt dob, melyet az esküvő végén megkap a fiatal pár.

Só és kenyér 

Sok helyen az ifjú párt a templomban sóval és kenyérrel várják, hogy soha ne legyen üres az asztaluk. Ha a só kiborul, veszekedést, válást jelez.

A vőlegénynek nem szabad meglátnia a leendő feleségét, a menyasszonyi ruhájában az esküvő előtt – ez ugyanis szerencsétlenséget jelez. Ugyanilyen rossz, ha az ara meglátja az esküvő előtt a menyasszonyi csokrát, vagy, ha lát egy másik menyasszonyt az esküvője napján.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .