Gyűrű
Napjainkban a legjellemzőbb az arany és a platina jegygyűrű. Míg a férfiak általában az egyszerűbb fazonokat kedvelik, addig a nők a díszesebb darabokat választják előszeretettel.  A női karikagyűrűk nemritkán szikrázó drágakövekkel, leggyakrabban gyémánttal, vagy rubinnal, zafírral van díszítve.Az esküvői előkészületekben fontos megtervezni, hogy milyen gyűrűt visel majd az ifjú pár. Ha úgy döntenek, hogy a gyűrűt készen vásárolják, akkor csak ki kell választani a kínálatból a megfelelő karikagyűrűket. Azt tapasztaltuk, hogy a készen kapható gyűrűk ára, nem kevesebb, mintha ötvössel készíttetnénk el, a saját kívánságunk, méretünk szerint.

 Hagyományosan a különböző kivitelű szoliter, azaz egy vagy több drágakővel, gyémánttal díszített gyűrűk gyűjtőneve az eljegyzési gyűrű. Manapság hazánkban is egyre elterjedtebb kezd lenni a külföldön már régóta bevált módszer, miszerint az eljegyzési gyűrűt a vőlegény egyedül vásárolja meg, majd ezzel egy romantikus pillanatban megkéri párja kezét. Természetesen ez a lánykérő gyűrű nem azonos a karikagyűrűvel.A hagyományok szerint a fiú lánykérés előtt a lány édesapjának engedélyét kéri, és csak ezt követheti az eljegyzési gyűrű ünnepélyes átadása.Ezt követi a jegyben járás, ezt általában egy éven belül esküvő követi, ez amolyan próbaidő. A pár ez idő alatt elvégzi az esküvővel kapcsolatos előkészületeket. Ekkor választják ki közösen a karikagyűrűt, melyet az esküvő után életük végéig a jobb gyűrűsujjukon viselnek majd.A briliánssal díszített eljegyzési gyűrűk az 1800-as évek vége felé terjedtek el szélesebb körben, de az a szokás, hogy a vőlegény ékköves gyűrűt ajándékoz arájának már jóval régebbi keletű. A rubin a szerelmet, a gyémánt a hűséget jelképezte. A karikagyűrűben viszont nem lehetett kő, nehogy megszakítsa a végtelen szerelem zárt körét.Ma már egyre gyakrabban díszítik brillel a jegygyűrűt is. Régi szokás, hogy az esküvői gyűrű belsejébe szöveget, mottót vagy a pár nevének kezdőbetűit, esküvőjük dátumát vésik. Ősi hagyomány az is, hogy a jegygyűrűt a bal kéz negyedik ujján viseljük . A romantikus legenda szerint egyik erünk innen egyenesen a szívünkbe fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .