Polgári esküvő, az esküvői tanúk szerepe

A házasságkötést megelőzően a házasulóknak az anyakönyvvezető előtt ki kell jelenteniük, hogy házasságuknak legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya. Ugyanakkor igazolniuk kell, hogy a házasságkötésük törvényes előfeltételei fennállnak. Esküvői ceremónia(polgári esküvő) Az esküvői előkészületekben,előre kell kérni ezt a szolgáltatást.A kötelező polgári házasságkötés az, hogy csak a polgári hatóság előtt lehet megkötni, ami természetesen a hívőknek a házasságkötésre vonatkozó vallási kötelességeit nem érinti. Magyarul ez azt jelenti, hogy a polgári házasságkötés után az egyházzal is megáldathatják. Ma Magyarországon csak így lehet jogérvényesen házasságot kötni.

Szükséges a személyi igazolvány, a születési anyakönyvi kivonat és a lakhely szerinti polgármesteri hivatal népesség nyilvántartási csoportjának igazolása a nőtlen, illetve hajadon családi állapotról. (Nem mindenütt kérik.)

Esküvői tanú bárki lehet, aki nagykorú, cselekvőképes és érvényes személyi igazolvánnyal rendelkezik.Miért van szükség az esküvőn tanúkra?

A házasulandók az igen kimondása után házastársaknak számítanak. nem szükséges ezt aláírásukkal hitelesíteni. Ha kimondták az igent akkor már jogilag házasok, és ezt az igent csak a bíróságon tudják érvényteleníteni. Itt van szerepük tulajdonképpen az esküvői tanúknak, mivel ők tanúsítják, hogy a házastársak kimondták az igent. Szegeden, a polgári esküvő önkormányzat által megszabott alapdíja 9600 forint volt. Ez az ár magában foglalja többek között a zenét, a kellékeket és a pezsgős koccintást. A pezsgő BB vagy Törley, de ha akarunk, akár Dom Perignonnal is koccinthatunk, ha meg tudjuk fizetni. A zéró toleranciát az esküvőszervezők is megérzik: bevezetése óta sokkal többen kérnek alkoholmentes pezsgőt.Az esküvői előkészületben azt is el kell döntenünk, hogy az esküvő után milyen nevet fogunk viselni.

 A névválasztás nem egyszerű dolog. Az ember megszokja a nevét húsz-harminc év alatt. Az esküvő napján, (esküvői előkészület ) aztán válaszút elé kerül a menyasszony, s el kell döntenie, hogy trendi kötőjeles, konzervatív né-végződést vagy emancipált önálló nevet választ magának.

A névmisztikával foglalkozó szakemberek azt mondják né-végződéssel az asszony teljes mértékben felvállalja a férjét, míg a kötőjeles verzióval csupán félig kíván azonosulni a társával. Van, aki őseinek tisztelegve tarja meg saját nevét, és olyan is akad, aki munkájával kapcsolatos üzleti érdekeltségei miatt tartja meg a lánykori nevét. A választás nehéz, de nem életre szóló, hiszen ma már a nevünket – megfelelő utánajárás és anyagi ráfordítás mellet – annyiszor és úgy változtatjuk meg, ahogy szeretnénk. De lássuk csak, milyen lépéseket kell tennünk az esküvői szertartás hivatalos megszervezéséhez, milyen lehetőségeink vannak?

Névválasztási lehetőségek:1. A feleség a házasságkötés után.
a) Kizárólag a maga teljes nevét viseli, például Kocsis Helga.
b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, például Kovács Zoltánné Kocsis Helga.
c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, például Kovácsné Kocsis Helga.
d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Kovács Helga.

2.  A férj a házasságkötés után
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli.
b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Kocsis Zoltán.

3. A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét, például Kovács-Kocsis Helga, vagy Kovács – Kocsis Zoltán.
Tehát, Kocsis Helga ,Kovácsné Kocsis  Helga, Kovácsné Helga, Kovács Zoltánné Kocsis Helga, Kovács – Kocsis Helga.

A családjogi törvény értelmében, a házasulandó pároknak dönteniük kell a névválasztásról, és be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél. Figyelembe kell venni, hogy  csak az egyik házasuló veheti fel a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet.
A házassági névviselés magával vonja a házasságból származó gyermekek születési családi nevét is. A gyermek apjának vagy anyjának családi nevét viseli. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.
Névváltozás esetén az okmányokat (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, forgalmi engedély… stb.) kötelező cserélni.

 

Az új házasok emlékként a nevükre szóló poharat is magukkal vihetik, és a tollat is, amivel aláírtak.

Az igenmondások fő szezonja augusztus elejétől szeptember végéig tart. A szegedi városházán reggel nyolctól este fél nyolcig fogadják a párokat.

Az esküvői ceremónia végén,ma már lehetőségünk van, alkoholmentes pezsgővel koccintani.

 

Egy ceremóniát pontosan 30 perc alatt tudnak le. Az esküvőket mindig szombaton tartják, kivételt csak indokolt esetben tesznek, például, ha a pár vallása nem engedi, hogy az esküvő szombaton legyen.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .